Envelliment actiu i emotiu

Personas Mayores ResidenciasA la Residència i Centre de Dia de Campos (Mallorca), serveis gestionats per Intress, aquest any han celebrat la festivitat de Sant Antoni amb una petita festa en honor al Sant. Una festa en la que totes les persones usuàries han gaudit d’una estona molt agradable de lleure acompanyats de dos petits bens. Tenint en compte que Sant Antoni és el patró dels animals, no hi podia haver millor companyia.

La festivitat de Sant Antoni es remunta a la l’Edat Mitjana, quan tots els pagesos veneraven al Sant perquè aquest donés protecció als seus animals i així poder treballar al camp. La manera en què els mallorquins celebren aquesta festa és sortint al carrer i ballant amb els dimonis al voltant d’una foguera i acudint a l’església amb els seus animals perquè siguin beneïts.

Com deia el Jaume Sastre:

Sant Antoni és el protector de la pagesia mallorquina; és el protector dels conreus, del camp i també dels animals, especialment els domèstics que conviuen amb l’home (cans, moixos…), i del bestiar de peu rodó (cavalls, someres, ases, rucs, muls…). Igualment és el protector dels menascals, els ferrers, els porquers, els cansaladers, els cerers, els forners, els pastissers, els confiters, els traginers, els jugadors de cartes, els fossers i enterramorts. D’aquí vénen aquelles glosses tan famoses:

Sant Antoni ha vingut

amb un ase amb quatre cames,Personas mayores Residencias Intress

amb un covo d’ensaïmades

i una botella de suc.

Sant Antoni i el dimoni

jugaven a trenta-u;

el dimoni va fer trenta

i Sant Antoni, trenta-u.

 

Acerca de intress
Entidad sin ánimo de lucro dedicada al desarrollo y la calidad de los servicios sociales en España. Intress atiende a más de 80.000 personas anualmente, cuenta con 900 profesionales que trabajan en los siguientes ámbitos: Personas mayores Salud mental Infancia y Familia Mujer Respuestas a la Violencia Intress es una entidad declarada de utilidad pública por el Ministerio del Interior en 2004. Gestiona más de 110 servicios y cuenta con 30 años de experiencia.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: